MMA


Nu tänkte jag skulle börja med en serie här på bloggen. Jag har skrivit ett special arbete i skolan om ett ämne som jag  älskar nämligen MMA, väldigt nöjd med de arbetet och har fått bra och bra betyg på de så jag har beslutat för att posta det här i delar.

Så här kommer första delen om MMA historia från mitt arbete "Army of the One"

MMA Mixed martials arts, sporten där kampsorterna förenas till en, den ultimata kampen man mot man, ett fysiskt parti schack, den mordena gladiator kampen. Man kan beskriva MMA på många sätt och se det ur många vinklar. Men var och hur kom MMA till?

Begreppet eller ordet MMA är relativt nytt ett 90-2000-tals begrepp ,men rötterna för sporten sträcker sig mycket längre bak än så, faktiskt mycket längre tillbaka än vad de största sporterna så som fotboll, hockey och basket gör. MMA har rötter i det antika Grekland med Pankration.

Den grekiska sporten Pankration som står för Pan=allting och Kratos=styrka/kraft. Detta var den sporten där utövarna fick använda alla medel för att besegra sin motståndare, 648f.kr finns de skrifter på att Pankration blev godkänd som sport och tog plats på de antika olympiska spelen bredvid andra kampsporter såsom brottning och boxning.

I tävlings sammanhang var kamperna fyllda av kamper både stående och på marken med strypningar och lås från dagens BJJ (Brazillian ju-jutzu) clinch och kast från brottningen, slag och sparkar från boxning, kick-boxking och muay-thai(thai boxning). Skillnaden vara att man slog med öppen hand då man inte fick linda händerna och det var de enda sättet att kunna slå utan att förstöra viktiga ben i handen.

Kämparna i pankration var hjältar och riktiga idoler i det antika Grekland, pankration var en stor och mycket omtyckt sport men med antikens fall försvann även kampsporterna och pankration in i skuggan och de skulle dröja nästan 2000 år innan kampsporten trädde fram i ljuset igen.

På 1700-talet fick både boxning och brottning nytt liv men en form liknande dagens MMA kom inte till förrens i slutet av 1800-talet.

Lancashire i nordvästra England var en viktigt del i Brottningens historia, men där utvecklades och också fri-brottningen som idag har gjorts om till den olympiska grenen Fristils brottning, men som också influerat MMA och fått nästa en helt egen sport Submission wrestling(brottning med lås och strypningar).

Brottnings stilen som grundades i Lancashire, kallades ”catch as catch can” eller Submission”.

Sporten var en blandning av den tidens och dagens fristils brottning där grepp och kast under midjan är tillåtna, till skillnad från den grekisk-romerska brottningen där endast kast och grepp över midjan är tillåtna. Catch as catch can brottningen la till lås och strypningar till den vanliga fristils brottningen för att skapa sin sport, det som skiljer den mot dagens ”Submission Wrestling” är att låsen och strypningarna endast var nödlösningar som bara användes om det inte fanns någon annan utväg för att vinna över sin motståndare. Dessa lås och strypningar kallades ”hooks” och de utövare som vara bra på dessa kallades ”Hookers”.

Under 1900-talet var dessa brottare betraktade som de hårdaste idrottsmännen jämte boxarna, dessa sporter blev stora attraktioner på karnevaler och festivaler i både England och USA. Man reste runt till olika ställen och lät sig utmanas av lokal befolkningen, det var så brottarna kunde tjäna sitt levebröd, brottarna som levde på detta sätt kallades ”Carnie Wrestler” Dom stora pengarna låg i vadslagningar och till slut ledde detta till att matcherna började bli uppgjorda för att man skulle kunna tjäna så mycket pengar som möjligt, dessa matcher kallades ”works” och äkta matcher kallades ”shoots”.

Senare under 1900-talet dog ”catch as catch can” stilen från Lanchire och utvecklades till ren show utan lås och strypningar, det som idag i USA kallas Wrestling med stjärnor som ”Hulk Hogan”, ”The Rock” och ”The Undertaker” m flera, där man idag blandar akrobatiska konster, brottning, slag och andra galenskaper i uppgjorda matcher.

Lancashire brottaren hade nu valet att fortsätta med de uppgjorda matcherna ”works” eller gå in i den mer städade olympiska brottningen som nu innan och efter WW2 tiden hade växt och hade hög statuts inom idrotten och i samhället.

Det var i denna brottningsdöd som konceptet för MMA födelse började-UFC 110

I helgen är det dags igen för den 110 galan i världens största MMA organisation UFC. Dena gången är också en första, Dana White i sin kamp att slå fotbollen erövrar världen för att utvidga sin mma scen och nå han man nått Australien, och det är här UFC 110 kommer hållas i Sydney.
Nytt ställe och också ny tidszon som man inte varit i förut så därför är det ännu lite okalrt när galan sänds, TV4 sport kommer sända galan som vanligt dock vilken tid verkar inte helt bestämmt än men den preliminära tiden är 04.00 på natten/morogonen lördag/söndag.

för oss som vill ha lite mer innan dess kan nu kolla på countdown programet på UFC hemsida(länk nedan)
http://uk.ufc.com/index.cfm?fa=HomePage.BuildHP

återkommer senare i veckan med lite match spekualtioner.

Huvudkortet
Underkortet

RSS 2.0